Vincze Tamás borkóstolóján jártunk a Vinopianoban

Vincze Tamás borkóstolóján jártunk a Vinopianoban

Egy igen fiatal – 23 éves – borászt ismerhettünk meg Vincze Tamás személyében, akinek gyakorlatilag minden borának külön története van.

Vincze Tamás a Vinopiano-ban
Vincze Tamás a Vinopiano-ban

A debreceni egyetemen végzett agrárkörnyezetgazdálkodási szakon. Első borát 2012-ben készítette – ezt még “családilag” ahogy ő fogalmazott. A terület amin jelenleg is gazdálkodik, még a nagyszülei telepítették és művelték, ami egy 800 öles darab.

Igazán a borkészítés akkor kezdte el érdekelni, mikor egy erdőbényei borászatnál, az Ábrahám pincénél belelátott a dolog szép részébe – őket épp szüretkor ismerte meg.
Jelenleg 3000 tőkét művel, főként furmint és hárslevelű fajtákat.
A borkóstolón 5 borát és 1 meglepést mutatott be. Ezekből én a zweigeltet emelném ki – gonoszul, hiszen nincs forgalomban eme bora.
Természetesen ennek is külön története van, amit Tamás így mesélt le nekünk:
“A zweigelt egy elhagyatott mádi termőterületről származik, ahol a tőkék támrendszer és bárminemű emberi beavatkozás nélkül élnek kb 8 éve. Itt szedtünk össze öten, három óra alatt 13 láda szőlőt, amiből kb 100 palack bor készült.”
Nos, jelentem megérte összeszedniük és örültem, hogy megismerhettem ezt a tételt, hiszen nem gyakori a vörös arrafelé, illetve korrekten hozta a zweigelt jegyeket az elhanyagoltság mellett is. További előnye, hogy gyakorlatilag egy bio bort kaptunk, amit nem ért semmilyen kezelés majd’ egy évtizeden át.
Remélem mihamarabb találkozunk vele újra, és még jobban megismerhetjük a munkásságát.
A borkóstoló remek hangulatát képekben ITT érheti el mindenki.

További programok a Gasztrokulton ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Gasztrokultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!
(kép: Gálosi Gergely/Gasztrokult.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: