Ötödik alkalommal hirdetik meg Czifray-versenykurzust

Ötödik alkalommal hirdetik meg Czifray-versenykurzust

A Magyar Gasztronómiai Egyesület ötödik alkalommal hirdeti meg Czifray-versenykurzusát hivatásos szakácsok számára. Első forduló 2022. szeptember 12-én.

Ötödik alkalommal hirdetik meg Czifray-versenykurzust
Díjátadó az MGE által szervezett, Aranyszalag rendezvényén.

Az MGE 2008-ban írta ki az első Czifrayt – az elmaradott szakmai és mesterképzés alternatívájaként. A Czifray az MGE közhasznú tevékenységének fontos része. Az alapítóokirat erről így szól: „Célunk a hazai gasztronómia talpra állítása, a Kárpát-medence gasztronómiai örökségének feldolgozása, a jó hagyományok megőrzése, jó példák integrálása a világból”.
A versenykurzus céljai: segítség az önképzéshez, technológia- és repertoárbővítés, kreativitás- és ízlésfejlesztés.
A zsűriben a hazai élvonal képviselteti magát, a versenytányérokat 6-12 tagú zsűri bírálja el. Ők nem csupán pontoznak, hanem személyre szabott elemzést is adnak. Az értékelés legfőbb szempontjai: a tányéron megjelenő harmónia, az íz, a technológiák szakszerűsége, a tálalás, a konyhai munka fegyelmezettsége.
A Bűvös Szakács (az MGE hivatalos oldala) minderről fotókkal/receptekkel számol be.
Az új rendszer szerint egy évad négy fordulóból áll, ezek kéthavonta követik egymást. Minden fordulóban két feladatot kell megoldani. Egy évad (4×2 feladat) után mindenki megkapja a Czifray ezüstfokozatot, aki eredményesen elvégzett négy fordulót. Aki folytatja, az a második évad eredményes elvégzése után aranyfokozatot kap.
A második évadra új jelentkezők is becsatlakozhatnak. Ők ekkor kezdik el a saját két évadukat. Vagyis mindenkire ugyanaz vonatkozik: ezüst fokozathoz egy, aranyfokozathoz két évad eredményes elvégzése szükséges. Az eredményesen szereplők szakmai ösztöndíjakat kapnak továbbképzés céljára.

Meghívás a beküldött pályázatok alapján.

A beküldendő pályázat tartalma
– az első fordulóra kiírt 2 étel leírása 6-6 főre, étteremszerű előkészítéssel (mise en place), technológiai leírással, anyaghányaddal, fotóval
– a pályázó szakmai önéletrajza
Beküldés 2022. szeptember 5-ig a buvosszakacs@gmail.com címre.
Az első forduló témái
– Marhaborda Eszterházy módra, kenyérfelfújt (vagy zsemle, kifli, kalács). A „vadas” marhabordából készül. A húst előkészítve kell behozni. Előkészítés módja az úgynevezett David Chang-eljárás: 60° C-on 48 órás szuvid. Lehet előzőleg marinálni is. A felfújt legyen könnyű, nagy mártásfelvevő képességgel.
– Hőkezelés után marinált hal. A hőkezelés módja tetszőleges, csakúgy, mint a kiegészítők.

További részletek a buvosszakacs.com oldalon.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Gasztrokultot, lájkold + kövesd a Facebook oldalunkat és a cikket is! 
Youtube csatornánkat ITT találod.
Köszönjük!

Fotó: Gasztrokult/Gálosi Gergely, szöveg: sajtóinfó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: