Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok 

Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok 

A minap egy nem mindennapi téma sajtótájékoztatóján vehettem részt az Autistic Art meghívására a Palack borbárban.

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Amint látjuk, a téma ugyan lehetne mindennapi is, de tudjuk jól, hogy még mindig nem az. Kevesen tudnak az autizmusról bármit is Magyarország – az Alapítvány ez ellen is próbál tenni.
A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és designtermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok 
Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok

Az autizmus és az Alapítvány jelenéről Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta: „A kutatások szerint, mára minden 68. ember autizmussal él. Ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Sokan közülük önálló életvitelre nem képesek. Őket segítik a lakóotthonok, melyek viszont folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az Autistic Art Alapítvány pedig e 10, civil fenntartású lakóotthont támogatja már 10 éve”.

Különleges címkékhez a borosüvegek: a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Luka, a Konyári és a Vylyan borászatok palackjai közül kerültek ki – ezeket az autizmussal élő fiatalok színes, vidám rajzai díszítik. A limitált példányszámú borok az Autistic Art Alapítvány és a résztvevő borászatok együttműködésé keretében így egy nagyszerű ügyet szolgálnak: az önálló életvitelre nem képes, autizmussal élőknek segítenek emberhez méltó, teljes életet élni.

„Az együttműködésben résztvevő hat borászat közös nevezője – a magas minőségű borok készítésén túl – a társadalmi felelősségvállalás hangsúlyos szerepe. Az autizmussal élő fiatalok rajzai egyediséget, egyéniséget kölcsönöznek a boroknak. Egy ilyen palack baráti, családi körben való felbontása – ismerve nem csak a bor, hanem a címke készítőjének történetét is – még különlegesebbé, emelkedettebbé teszi az élményt” – mondta Nádasi András, bormarketing-szakértő.

Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok 
Az Autistic Art és a különleges címkéjű borok

Az eseményen Bolyki Jani (Bolyki Pincészet) és Pesti Eszter (Etyeki Kúria) gondolatait, tapasztalatait is jó volt megismerni a témával kapcsolatban. Ők is elmondták, hogy milyen jó azzal segíteni, hogy az autista fiatalok önkifejezése egy művészeti lehetőségen át – esetükben – a borokkal összekötve egy – az alapítványon keresztüli – körfolyamatot indít el és ezzel támogatottá válhatnak.

Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autizmussal élő fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. A különleges művészeti foglalkozások pedig terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek.

Részemről külön dicséret illeti azon pincészeteket is, akik beálltak a kezdeményezés mögé: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, az Etyeki Kúria Borgazdaság Winery, a Gilvesy Pincészet, a Konyári Pince, a Luka Pincészet és Vylyan Pincészet.

Azok, akiket mélyebben érdekelne az Alapítvány élete vagy kedvet kaptak a jótékonysághoz, azoknak ajánlom a weboldalukat (egyben webshop is!) http://autisticart.hu/ illetve a facebook oldalukat.

Az eseményen készült további képeink ITT érhetőek el.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Gasztrokultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!
(képek: Gálosi Gergely/Gasztrokult/Sportkult.net)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: