A sörgyártás és a sörfogyasztás története

A sörgyártás és a sörfogyasztás története – Ogre Bácsi Söregyetem

Remek programnak ígérkezik azok számára, akik nem csak fogyasztják, hanem a teljes sör témára kíváncsiak.

Az első előadást Katona Csaba, történész tartja meg. Az előadás címe: A sörgyártás és a sörfogyasztás története.

Katona Csaba történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, a Magyar Történelmi Társulat igazgatóválasztmányi tagja, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság alelnöke. Történészként főleg a 19. század kutatója, speciális kutatási területes a sör története.

Az előadás:
Az előadás a sörgyártás és sörfogyasztás történetét vázolja fel. A sör történeti fogalmának tisztázását követően áttekintjük, hogy mikortól beszélhetünk sörnek nevezhető italokról, hogyan keletkezhettek ezek. Az ókori kultúrák söreit, valamint az európai közép- és koraújkor sörgyártását és fogyasztását röviden érintve döntően a magyarországi sörtörténetre fókuszál az előadás, különös tekintettel az 17. század végétől, 18. század elejétől megélénkülő hazai sörgyártásra, majd 19. század utolsó évtizedeiben a filoxéravész következtében megnövekvő igényre. Az előadás összességében a 20. század végéig tekinti át a magyarországi sörgyártást, ezen felül pedig a fogyasztást is érinti: hol, mikor, milyen körülmények között fogyasztották a söröket, mi volt a szellemi és tárgyi kultúra, amely a sörgyártás és –fogyasztás sajátos karakterét adta.

Helyszín
: Ogre Bácsi, 1067 Hunyadi tér 11
Időpont: 2017. október 18., 19:00-21:00
A rendezvény facebook eseménye ITT érhető el.

További programok a Gasztrokulton ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Gasztrokultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!
(kép és információ: sajtóinformáció)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: